„Iubirea pentru frumos, dragostea pentru cei din jur, respectul, toate le dobandim prin educatie, din copilarie” Geanina Lisandru

GRADINITA „DIDDLELAND” ESTE ACREDITATA DE CATRE MINISTERUL EDUCATIEI PRIN ORDIN DE MINISTRU NR. 5980 / 30.08.2023

Gradinita – un loc pentru copii

Daca plecam de la premiza ca fiecare copil are dreptul sa-si traiasca fiecare etapa a vietii in felul sau, atunci putem face gradinita sa fie in mare masura un companion solidar si de incredere. Gradinita trebuie sa fie acel loc pentru copii unde le este permis sa aiba timp pentru ei, unde le este permis sa mearga pe diferite carari unde isi pot gasi propria lor lume. Ei vor sa invete jucandu-se si o pot face. Adultii trebuie sa aiba incredere in copii, ca acestia  isi vor insusi lucrurile si cunsostiintele care au un rost pentru ei astazi, prin joaca. Ei nu asteapta sa vina un adult sa ii invete sa vorbeasca, sa citeasca si sa socoteasca. De cand sunt sugari petrec foarte mult timp si depun foarte mult efort sa descopere si sa inteleaga lumea din jurul lor. Noi sprijinim copii in a-si insusi aceasta invatare spontana.

Este in obligativitatea educatoarelor de a recunoaste necesitatile fiecarui copil in parte si de a le aplica in activitatile lor zilnice, de a crea jocuri care sa-i ajute pe copii sa-si insuseasca cunostiintele necesare.

Dupa parerea noastra aceste lucruri se pot intampla doar daca exersam necesitatile sociale, emotionale, creative si cognitive ale copiilor prin joc, muzica si dans. Fiecare joc, singur sau in grup, da frau imaginatiei copiilor, iar la sfarsitul acestuia isi insusesc mai multe cunostiinte. Noi avem convingerea ca prin prin joc copiilor le este mult mai usor sa invete si o limba straina. Vorbirea este ceva viu, ceva cu care copii vor sa se joace prin sunete si versuri. Nu poate fi vorba de o pedagogie buna daca stau doar si repeta cuvinte dupa adulti, copii vor sa se distreze si sa inteleaga sensul si cuvintele.

De aceea gradinita trebuie sa fie un loc in care copii sa fie supravegheati si acompaniati in joaca lor. Un loc in care au voie sa greseasca si sa invete din greselile lor. Un loc in care au liberatea de a descoperi lumea, de a socializa atat cu copii cat si cu adultii. Un loc in care le sunt intelese sentimentele si fricile.